در این مقاله قصد داریم به تفاوت های میان حافظه یا اصطلاحا ذخیره سازهای سخت افزاری در رایانه ها بپردازیم.
HDD چیست ؟
HDD مخفف عبارت Hard Disk Drive میباشد که ما بطور عامیانه به آن هارد دیسک میگوئیم.در واقع HDD یک نوع دستگاه ذخیره ساز الکترومکانیکی جهت ذخیره سازی داده ها بصورت دائمی میباشد.که با استفاده از آن ما میتوانیم داده ها و اطلاعات خود را داخل آن ذخیره و نگهداری کنیم.این نوع از ذخیره سازها اکثرا داخل کامپیوتر های شخصی خودمان بارها و بارها دیده ایم.
این ذخیره ساز دارای یک یا چند صفحه است که سطح آنها با موادی پوشش داده شده که بتوان دادهها را بهطور مغناطیسی بر روی آنها ضبط نمود که علاوه بر صفحههای مذکور حاوی هدهای خواندن/نوشتن، سازوکار تعیین محل هد، و موتوری است که در محفظهای جای داده میشود تا از آلودگیهای خارجی در امان باشد. این محیط محافظت شده به هدها امکان میدهد تا به اندازه ۱۰ تا ۲۵ میلیونیم اینچ از سطح صفحهای که عموماً ۳۶۰۰ تا ۷۲۰۰ دور در دقیقه میزند فاصله داشته باشد بنابراین حجم دادههای قابل ذخیرهسازی و سرعت دستیابی به آنها بالا است. در دیسکهای سخت جدید که به آنها دور بالا نیز گفته میشود، سرعت چرخش دیسک به ۱۵۰۰۰ دور در دقیقه (RPM) در برخی مدل ها میرسد.
با اجزای مختلف هارد دیسک آشنا شوید
هارد دیسک SAS چیست؟
مخفف Serial Attached SCSI است که یک تکنولوژی برای انتقال اطلاعات به هارد دیسک محسوب میشود.
SAS یک نسل جدید از پروتکل های ارتباط است. سرعت بالایی دارد و برای سخت افزاری هایی که عملیات انتقال اطلاعات را انجام می دهند استفاده می شود. نوع انتقال اطلاعات SAS ترتیبی و یا نقطه به نقطه بوده و از انتقال موازی استفاده نمیکند. رابط و یا port در هارد دیسک SAS از نوع Serial Bus است.
سرعت بالاتر و سطح بالاتری از انعطاف پذیری، SAS را انتخابی واضح برای استفاده سازمانی و در شرایطی که سرعت و قابلیت اطمینان بسیار مهم است، انتخاب می شوند. هارد دیسک SAS در 3 نوع اصلی قرار دارد:7.2K 10K و 15K که به سرعت چرخش دیسک ها اشاره می کند، یعنی7200، 10،000 و 15،000 دور در دقیقه وجود دارند.
تفاوت میان کانکتور اتصال SAS و SATA
شباهت SAS با هارد های SATA این است که در هارد دیسک SAS نیز اطلاعات بر روی دیسک های خشک ذخیره میشود و با یک هد اطلاعات از روی دیسک های مغناطیسی نوشته و خوانده می شوند و طراحی هارد های SAS مانند هارد دیسک SATA می باشد. میتوان گفت که تفاوت اصلی این دو نوع در نوع اتصال و شکل پورت است. هارد های SAS با توجه به نوع اتصال سرعت بسیار بیشتری از هارد SATA دارا می باشد اما همین موضوع دلیل واضحی بر قیمت بسیار بالای این هارد ها می باشد.
حافظه SSD (درایو حالت جامد)
برخلاف انواع هارد دیسک در اس اس دی خبری از اجزای متحرک مثل بازوی حامل هد خواندن/نوشتن، یا صفحه مغناطیسی چرخنده نیست و در واقع هیچ قطعهای در آن حرکت نمیکند و به جای این قطعات، از تراشههای فلشمموری NAND استفاده میکنند که از لحاظ فیزیکی ثابت بوده و بدون صدا هستند.
مزایای SSD نسبت به HDD
- لپتاپها در جابجایی و مخصوصا در سفر ممکن است در معرض ضربه قرار بگیرند. داشتن حافظهای که در برابر این ضربات مقاوم باشد، یک امتیاز بزرگ به حساب میآید. HDDها به خاطر داشتن قطعات متحرک، در هر یک از این ضربات ممکن است دچار آسیب جدی شوند؛ مخصوصا اگر در لحظه ضربه، در حال کار باشند. اما SSDها به خاطر ثابت بودن قطعات، احتمال آسیبدیدگی بسیار کمتری در این موارد دارند.
- قابل حمل بودن بزرگترین شاخصه لپتاپها است. SSD نسبت به HDD سبکتر و کوچکتر است و این امر به کاهش ابعاد و وزن لپتاپ کمک میکند تا بقیه قطعات بتوانند راحتتتر در بدنه لپتاپ قرار بگیرند. از سوی دیگر، اس اس دی (SSD) انرژی کمتری نسبت به HDD مصرف میکند و این امر به افزایش عمر باتری آن هم کمک میکند.
- اکثر افرادی که از ویندوز استفاده میکنند، میدانند بوت شدن دستگاه با HDD میتواند چقدر طولانی شود. پس از کوچ از HDD به SSD، سرعت اجرای نرمافزارها با تغییر محسوسی همراه خواهد بود. برای مثال، ممکن است 5 ثانیهای که برای بالا آمدن Word منتظر میماندید، حالا به 2 ثانیه کاهش پیدا کرده باشد وهمچنین بوت شدن دستگاه بسیار سریعتر از آن میشود که فرصت کنید به جایی جز مانیتور خیره شوید.
- مهمتر از تمام این مزایا، میزان خطای بسیار پایینتر اس اس دی (SSD) نسبت به HDD است. اگر قصد دارید از اطلاعات خود نسخه پشتیبان تهیه کنید، استفاده از یک SSD برای این کار به هیچ عنوان ایده بدی نیست.
مقایسه اجمالی SSD و HDD